sobota, 8 lipca 2017

Dolina Baryczy - Trzebicko Dolne - U Bartka

Znalezienie restauracji z dobrym i świeżym jedzenie to niestety w dzisiejszych czasach często nie lada wyzwanie. Mieliśmy taki problem w Dolinie Baryczy, która słynie ze słodkowodnych ryb, a w wielu restauracjach jakby o tym zapomniano. Na szczęście udało nam się znaleźć miejsce, gdzie podawane są lokalne, świeże i dobre ryby.


Zajazd u Bartka, bo o nim mowa, leży na trasie Milicz-Sulmierzyce, dokładnie w miejscowości Trzebicko Dolne 5 (chociaż mówi sie również, że w Nowym Zamku - Średzinie). Dojechać tam można oczywiście autem, ale fani rowerów mogą wybrać malowniczą drogę wśród stawów (Ruda Milicka-Nowe Grodzisko). Ruchliwą szosą jechaliśmy zaledwie 500 metrów.

Zajazd jest dość spory - stoliki znajdują się od strony ulicy, od strony małego stawu, w którym można powędkować oraz oczywiście w środku. Byliśmy tu dwa razy i za każdym razem był problem z miejscami - za pierwszym razem stolik akurat się zwolnił, za drugim musieliśmy kombinować, aż pozwolono nam usiąść przy stoliku przy samym stawku.
Po wejściu do restauracji ujęło nas jedno - w ogóle nie pachniało w niej smażeniną, co jest częstym problemem smażalni.


Zamówienia składa się przy barze, dostajemy rybkę i czekamy.
Na początek rozgrzewające zupy, gdyż majówkowa pogoda nie do końca dopisywała. Trochę brakowało nam rosołu (niedzielne przyzwyczajenia dały o sobie znać), ale przecież i rybną nie pogardzimy :)

Zupa rybna - całkiem smaczna, czuć było rybę, może tylko trochę za mało jej kawałków, ale ogólnie niczego jej nie brakowało.
Flaki podobno mega dobre - my nie próbowaliśmy, ale naszym kompanom bardzo smakowały.


Za pierwszym razem zdecydowaliśmy się na amura, rybka była świeża, bardzo dobrze przyprawiona.



Kolejnym razem pogoda była już lepsza. Mateusz próbował miejscowego specjału - Nachmielonej - bezalkoholowego napoju z chmielem.


Nasi koledzy próbowali kolejnej zupy, tym razem tajskiej - też podobno bardzo smaczna :)

Kolejnym razem próbowaliśmy lina i suma - podobnie jak amur smakował wyśmienicie.

Lin:
Sum:
Poniżej jesiotr:

A koleżanka wzięła filet z dorsza:

Wszystkie ryby wysmażone w świeżym głębokim tłuszczu, mają podobny złocisty kolor. Jednak różnią się smakiem. Dla nas słodkowodne ryby były idealnie przyprawione, a wielkość dania była adekwatna do otrzymanego rachunku. Nie zaobserwowaliśmy "wciskania" klientom mega dużych kawałków ryby z dodatkowymi głowami i ogonami - które często w smażalniach podnoszą cenę dania. Gorąco polecamy właśnie tę smażalnię - na same wspomnienie ślinka cieknie.


Pozdrawiamy

M&M

12 komentarzy:

  1. O, filet z dorsza z ryżem, to coś dla mnie. Nie jem ryb słodkowodnych.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zupa tajska? A to zaskakujące ;) Szkoda, że wszystkie ryby są smażone :( pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. też nas to zdziwiło :)

      Usuń
    2. W menu może wszystkie ryby są smażone, ale jak moja mama poprosiła o rybę bez panierki, nie było najmniejszego problemu :)

      Usuń
  3. Raczej,, na trasie Milicz- Sulmierzyce,, ;) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Człowiek wchodzi na głodnego i aż mu ślinka cieknie :-) Dobrych lokali z rybami rzeczywiście w naszym regionie mało. Jakby właściciele nie potrafili skorzystać z tego, co mają pod dostatkiem. A te ryby to tylko w panierce, czy jest można opcja grillowa albo smażona w folii?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety, wydaje nam się, że tylko w panierce, ale pewni nie jesteśmy:)

      Usuń
    2. Do wyboru są ryby na parze i grillowane nie tylko smażone

      Usuń
  5. Taki angielski Fish&Chips tylko w smaczniejszym wydaniu :) . Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. W menu są też ryby na parze i grillowane.

    OdpowiedzUsuń